HOME

Aangepast zoeken

Tesis : Christina Dewi Tri Murwani:
Max Havelaar dan Citra Antikolonial.
Sebuah Tinjauan Postkolonial

_________

Article : "Belanda tak cukup puas bagi Mas Paul"

Radio Nederland Wereldomroep

Republika

> Bahasa Indonesia
> Dutch
> English

aul Elbers, geboren te Hilvarenbeek , 20-2-1958, is de componist en arrangeur van alle muziek op deze website. Ook heeft hij alles zelf ingespeeld tijdens de opnamen, die zowel plaatsvonden in Nederland als in Indonesie. De website geeft een overzicht van deze muzikale activiteiten vanaf 1991 tot 2004.

 

Zijn gehele leven staat in het teken van de muziek.Al van jongs af aan studeerde hij (klassieke)muziek op de Muziekschool van Hilvarenbeek; piano, Orff-instrumenten en muziektheorie waren jarenlang zijn activiteiten aldaar. Hij was lid van het plaatselijke jongens- zangkoor en werd ook organist bij het Hilvarenbeeks Mannenkoor, en andere koren; zodoende deed hij de nodige ervaring op met Gregoriaanse muziek. Op de middelbare school kwam zijn interesse meer te liggen op het gebied van popmuziek en kwam in een heuse schoolband terecht. Deze band ging later op in de formatie RK Veulpoepers BV. Daarin speelde hij elektrisch orgel. Met Zjef Naaijkens als tekstdichter, schreef Paul Elbers vele stukken voor deze volksrock-groep.Drie LP’s en vele singles werden mede door Paul geproduceerd.Later, in1987, maakte dit duo alle stukken voor de CD van Zjef Naaijkens, Harmoniemodel, uitgegeven door Hans Kusters Music(HKM). In 1996 werd bij gelegenheid van een reunie een dubbel-CD van de Poepers uitgebracht door SONY-music.

 

Paul Elbers was mede-oprichter van de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand.Vanaf het begin was hij daar dirigent, arrangeur en freelance-componist. Het orkest kreeg landelijke bekendheid en werd een voorbeeld van muziekdemocratisering. Dit orkest maakte een LP, door Paul geproduceerd.

Vanaf 1984 ontstond de formatie MMWOPS, een mini-fanfare uit het postmoderne tijdperk, alwaar Paul accordeon speelde. Deze groep speelde akoustisch alle soorten muziek met tuba, grote trom, saxofoon,banjo en percussie; het orkest trad vaak op bij de Boulevard of Broken Dreams, internationaal reizend theater - festival (Belgie, Duitsland, Canada). De muziek van MMWOPS/Paul Elbers werd gebruikt in de documentaire over de Boulevard, uitgezonden op de Nederlandse TV(NOS).

 

Paul Elbers trad verder nog free-lance op met vele muzikanten, o.a.Peer de Graaf(duo Petrus en Paulus), Jan Somers Band, Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, Sinten Remen. In de negentiger jaren werkte Paul aan zijn eigen band Tenaga, met Dave Emerald, Juan van Emmerloot en Walter Latupeirissa. Paul van Kemenade en Pieter van der Klei waren gastspelers op saxofoon. Als organisator en initiator was Paul Elbers in de muziekwereld geen onbekende.Hij was jarenlang voorzitter van de stichting RK de Veulpoepers, waarin vele activiteiten werden opgezet zoals het cultureel kafee Den Egelantier, muziekuitgeverij Polypoepka, alternatieve drukkerij Overmorgenklaarzeker en het befaamde theater Noorderligt. Noorderligt was de basis voor het huidige popcentrum ‘013’ te Tilburg. Hij was betrokken bij de organisatie van de Bikse Fiste(Hilvarenbeek) en initiator van het Leipparkfestival in 1985, voorloper van het Festival Mundial. Op het gebied van muziekregistratie werd het initiatief ‘Studio Chateau’ ontwikkeld, alwaar Paul vele jaren zijn energie aan gaf. Hier konden (pop)muzikanten/bands (vaak gratis) studio-opnamen maken, bijvoorbeeld voor de ultieme demo.

Vanaf 1989 ging Paul verschillende malen naar Indonesie. Aldaar kwam hij in de greep van de gamelan-muziek. Hij studeerde gamelan bij Bagong Kusudiardjo en de SMKI(sekolah menengah karawitan Indonesia). Hij bracht veel tijd door op het conservatorium van Yogyakarta, I.S.I.(Institut Seni Indonesia). De muzikale resultaten staan op deze website, voor U beschikbaar. Er staan ook diverse piano-stukken op basis van gamelan bij. Deze zijn in Nederland in de maand september 2003 opgenomen.
Op dit moment werkt Paul aan een nieuw album in zijn eigen studio te Pakem.Tezijnertijd zal deze website U op de hoogte houden over de publicatie.

> Bahasa Indonesia
> Dutch
> English

Aangepast zoeken


  

© 2010 MASPAUL - All Rights Reserved
P.O.Box 05 Pakem, Yogyakarta 55582 Indonesia

home | about | download | music | video | contact